Kirjallisuus

Tekijänoikeudet kirjallisuuden osalta voidaan jakaa useampaan osaan:

  • Ideaaliset oikeudet kuuluvat kirjailijalle, ja muodostuvat nimen käyttöön liittyvästä oikeudesta ja teoksen kunnioittamiseen liittyvästä oikeudesta.
  • Kustannusoikeudet antavat teoksen julkaisseelle kustantamolle lähtökohtaisesti yksinoikeuden teoksen painamiseen ja julkaisemiseen.
  • Jos runo on käännetty, on kääntäjällä oikeudet käännettyyn tekstiin.

Kirjallisuuteen liittyvät kyselyt lähetetään pääsääntöisesti DAT AS kustantamoon. Lásságámmi säätiö ja DAT AS tekevät yhteistyötä täman tyyppisissä kysymyksissä, johon liittyy myös mahdollisia kääntäjiä.

Musiikki

Musiikkia koskevat tekijänoikeudet voidaan jakaa kahteen osaan:

  • Tekijänoikeudet jaetaan tavallisesti säveltäjän, sanoittajan ja sovittajan kesken.
  • Tekniset oikeudet kuuluvat äänityksen julkaisijalle, useimmiten levy-yhtiölle.

Jos kysymyksessä on uuden artistin uusi äänitys, on lupa haettava tekijäoikeuksien omistajilta, useimmiten säveltäjältä ja/tai  sanoittajalta. Jos sovitusta myös halutaan käyttää, on lupaa kysyttävä sovittajalta.

Olemassa olevien äänitysten käytöstä, esim. kopioinnista tai näytteen esittämisestä on sovittava levy-yhtiön kanssa.  

Käyttöluvan saamisen jälkeen käyttö ilmoitetaan NCB:lle (Nordisk Copyright Bureau) TONO:lle (Norge), TEOSTO:lle (Suomi) tai STIM:ille (Ruotsi).

Kuvataide ja valokuvat

Mikäli haluat painaa kuvia Valkeapään kuvataiteesta, valokuvista ja vastaavista töistä, on tästä sovittava Lásságammi säätiön kanssa. Kuvien julkaisun yhteydessä on myös hyvitettävä alkuperäisvalokuvan kuvaajalle.

Yhteystiedot

Stiftelsen Lásságámmi: maria.figenschau@storfjord.kommune.no
DAT AS.: dat@dat.net