Antti Haataja on suomalainen kirjailija ja valokuvaaja. Hänen toimipaikkansa on Etelä-Suomessa, ja mummonsa kautta hänellä on juuret Saamenmaassa. Mummo syntyi vuonna 1914 Tenojoella, Suomen puolella. Vuodesta 2010 asti Antti on työskennellyt tuntureilla ja Pohjoisella jäämerellä. Hän on tutkinut ja kuvannut Saamenmaan itäisen osan luontoa, pääasiallisesti Utsjoella ja Finnmarkissa.
- Subarktinen tundra ja arktinen rannikoalue ovat olleet minun työni aiheita. Tunnen saamelaisuutta eniten altistuessani luonnolle, hän sanoo.
Hänen ensimmäinen kirjansa on non-fiction coffee table kuvakirja Saamenmaasta, jota hän on kirjoittanut ja kuvannut yhdessä saamelaisen kielen ja kulttuurin emeritus professorin Pekka Sammallahden kanssa. Tammi Publishers julkaisee kirjan keväällä 2017, Suomen 100-vuoden juhlavuoden yhteydessä.
-Kirjassa kerromme tarinan koillisen Saamenmaan luonnosta ja ihmisistä. Luomme myös kriittisen katsauksen Suomen, Ruotsin ja Norjan harjoittamalle koloniasaatiolle Saamenmaalla.
Lásságámmissa asuessaan Antti toivoo uppoutuvansa kaamosyönä sydäntalven luontoon meren äärellä ja kirjoittavansa kokemuksistaan tulevaan kirjaansa joka julkaistaan myöhemmin.
- Lyngenin niemimaan maagiset vuoristot piirtävät dramaattisen kontrastin itäisen Saamenmaan tuntureille. Toivon ymmärtäväni tämän rantamaiseman erikoispiirteitä jotka ovat niin erilaisia koillisen Saamenmaan valkoisten vaarojen kanssa mutta kuitenkin samanaikaisesti osa samaa kulttuuriperintöä. Koetan myös ymmärtää miten kansallisten rajojen ja identiteettien luomimen on muuttanut ympäröivää luontoa ja maaseutua. Norjan Lyngenin alue ja Suomen Enontekiö ovat täydellisiä paikkoja tälle.