Foto: Kai-Arne Ulriksen |
Emil skrev sin første sang allerede som 9-åring, og har siden hatt flere bandprosjekter. Hans mest kjente band er «Resirkulert», som har en lang rekke konserter og flere utgivelser bak seg. De siste årene har han også laget musikk til flere teaterforestillinger, og bidratt på andre musikeres utgivelser. Av juryen som utnevnte Emil til Årets unge kunstner blir han omtalt som en utrolig spennende kunstner med et solid ståsted og en tydelig retning i sitt kunstnerskap, der han ikke er redd for å kritisere samfunnet og den politiske makta.
Som en del av utnevnelsen inngår det et opphold på Lásságámmi for den unge kunstneren. Dette var boligen til multikunstner Nils-Aslak Valkeapää og Emil skal bo her i juni.
- Det er få ting jeg har gledet meg så mye til, som dette med en egen residens i Lásságámmi. Det hviler en unik ro der, og med tanken på å snart få flytte inn der en måned, føler jeg et behov for å takke Áillohaš, stiftelsen som forvalter huset, Riddu, og ikke minst alle som følger med på mitt virke og gjør det mulig å fortsette med det jeg gjør. Oppholdet skal brukes til å skrive melodier til nye låter, og tekster på samisk. Jeg samarbeider med flere samiske artister på dette prosjektet, og tilslutt skal dette deles med omverdenen i form av et album og en film. Egentlig skulle dette bli en forestilling på Riddufestivalen, men når dette er avlyst måtte vi endre litt på hvordan vi gjør det. Det er jeg glad for at Riddu har vært med på. Slik sett markerer Lásságámmi-oppholdet en slags sluttfeiring av mitt år som Riddus unge kunstner., et år som har staket kursen og gitt meg mye lærdom. Jeg syder av glede, takknemlighet og iver etter å ta fatt i arbeidet på svaberget! sier Emil før innflytting.
Riddu Riđđu Festiválá ønsker å være en tilrettelegger for at unge samiske kunstnere skal kunne utvikle sitt talent og synliggjøres nasjonalt og internasjonalt. Siden slutten av 90-tallet har man utnevnt en ung, samisk kunstner som “Årets unge kunstner”. De utvalgte har alle utmerket seg som talentfulle kunstnere innen flere sjangre, blant annet innen kunst, poesi, film, design og dans.
Mens Riddu Riđđu 2020 er avlyst på grunn av koronarestriksjonene, fortsetter Riddu Sessions og Karlsens prosjekt videre. Prosjektet har riktignok måttet bli tilpasset, men timingen var god for Emil Karlsen å starte arbeidet med sitt første soloalbum.
- Det har vært utrolig spennende å få jobbe med Emil det siste året. Han har en spesiell formidlingsevne og tilstedeværelse som sjarmerer og skaper nysgjerrighet. Jeg er spesielt glad for at han har valgt å jobbe videre med sjøsamisk joiketradisjon, siden et av Riddu Riđđus mål er å bevare og videreutvikle samiske musikktradisjoner, sier fesivalsjef Sandra Márjá West.
Stiftelsen Lásságámmi og Riddu Riđđu festivála har en samarbeidsavtale som omhandler å gjensidig styrke hverandres virksomhet og i fellesskap bidra til å utvikle samisk- og urfolks kunst og kulturer i Nils Aslak Valkeapääs ånd.
- Áillohaš var alltid på utkikk etter nye samiske talenter, og hjalp mange joikere og forfattere opp og fram både som mentor, forlegger og inspirator. For oss er det viktig at hans bolig kan være et sted som stimulerer nye samiske kunstnere til å utvikle seg, og det er ekstra hyggelig at det i år er en ung kunstner fra Áillohaš’ egen hjemkommune, sier stiftelsens styreleder Anne Dalheim.